Högsta Domstolen prövar om avsändande av hotfullt mail är straffbart ofredande

Högsta Domstolen (HD) prövade i det här fallet om avsändandet av ett mail med ett fotografi på sig själv med en snara runt halsen och en text som sa att mottagaren ”fick som hon ville” utgjorde ett straffbart ofredande. Enligt 4 kap. 7 § BrB, den svenska lagstiftningen som reglerar ofredande, döms den som fysiskt antastar någon annan eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande, om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, för ofredande. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. 

I Högsta Domstolens domskäl i fallet A.P. handlar frågan om A.P:s handlingar är straffbara som ofredande. Enligt lagen (4 kap. 7 § BrB) är den som fysiskt antastar eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande straffbar för ofredande, om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt.

Straffbestämmelsen om ofredande har utformats så att den endast täcker gärningar som kan orsaka kännbara fridskränkningar, och exkluderar ovälkomna, otrevliga eller obehagliga gärningar som den enskilda rimligen ska kunna tåla. Vid den senaste lagändringen 2018 konstruerades straffbestämmelsen också som ett abstrakt farebrott, vilket innebär att det är tillräckligt att gärningen typiskt sett är sådan att någons frid kränks, även om det inte finns någon fridskränkning i det enskilda fallet. Bedömningen är objektiv, men avgörandet om gärningen har varit ägnad att kränka den utsattes frid ska göras utifrån en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.

Enstaka yttranden i begränsad utsträckning bör kunna anses vara försvarliga, men en sammanhängande serie av yttranden eller annat hänsynslöst agerande kan ha en kränkande effekt på den utsatta. Det är viktigt att beakta både målsägandens situation och omständigheter när det avgörs om gärningen är straffbar.

I det här fallet ska det också beaktas om A.P:s handlingar kan betraktas som en form av opinionsbildning eller om de har en annan syfte. Enligt yttrandefriheten kan en person uttrycka sina åsikter, även om de kan uppfattas som kränkande för någon annan, så länge de inte är olagliga enligt annan lag.

I det enskilda fallet måste det göras en helhetsbedömning av omständigheterna för att avgöra om A.P:s handlingar är straffbara som ofredande.

 

NJA 2022 s 667